kkv top100 logo
kkv top100 logo

A COVID-19 a kiberkockázat területén is tör-zúz

2022 április 6.
Megosztás:

„A koronavírus legnagyobb nyertesei a bűnözők” – mondta nemrégiben az Interpol egyik képviselője, majd így folytatta a szarkasztikus gondolatot: „Tömegek érzik úgy, hogy a maszk lesz a betörők, a rablók stb. kedvenc ruhadarabja.”

A kockázatkezeléssel foglalkozó szakértők erre gyorsan rálicitáltak. Sokakat megdöbbentve azt hangoztatták, hogy a maszk nélküli kiberbűnözés is dobogós lesz ebben a dicstelen versenyben.

Máris jól látható, hogy itt nem pánikkeltésről, hanem teljesen megalapozott előrejelzésről van szó.

A vírus világszerte munkavállalók óriási tömegeit kényszerítette home office-ba, miközben az ehhez szükséges tökéletesen megbízható kommunikációs hálózatok a legtöbb helyen nem álltak rendelkezésre. Ezt azon nyomban ki is használták a „Covidnak nagyon hálás” kiberbűnözők. Óriásira nőtt az adathalászok száma, egyre több lett az ezzel való fenyegetés, zsarolás stb.

Ez a folyamat jelen pillanatban megállíthatatlannak tűnik. Ugyanakkor azt mindenki tudja, hogy ez ellen gyorsan és minél többet kell tenni.

Az egyszerűbb, olcsó lépésektől az összetettebb, drágább eszközökig terjed a folyamatosan növekvő arzenál.

Számos cég ott kezdi a védekezést, hogy megtanítják a dolgozóikat az e-mailezés biztonságos kezelésére. „Csak megbízható forrásból érkező e-maileket nézzél meg!”; „Óvakodj a gyanús csatolmányok megnyitásától!” stb. – hangzanak a könnyen kivitelezhető tanácsok. Ugyanakkor több kutatás azt bizonyítja, hogy e nehezebb időkben az embereknek egyre nagyobb igényük van az újabb és újabb információkra. Ez a növekvő kíváncsiság pedig sokaknál az óvatosság kárára megy.

Az új helyzet, új problémákat jelent a cégek IT-s szakemberei számára is. Időigényesebbé és szervezési szempontból is bonyolultabbá válik a munkájuk. Ezzel párhuzamosan az otthonról dolgozók is – joggal – úgy érezhetik, hogy a korábbiakhoz képest nehezebben kapnak megfelelő támogatást az IT részéről. (Ezen szituáció kezelése egy a sok sürgős teendő közül a menedzsment számára!)

A vírus rengeteg üzleti kapcsolatot tesz tönkre a növekvő bizalmatlanság miatt. Beszállítók tömegei „kapnak piros lapot” azért, mert a megbízójuk nem látja biztosítottnak az új helyzetben adatai, információi védelmét. A rutinos játékosok oly módon előzik meg az ilyen vészhelyzeteket, hogy a partnereiket időben tájékoztatják a kiberkockázat csökkentése érdekében megtett konkrét, hatékony lépéseikről.

„Napjainkban már szinte minden vállalat technológiai cégnek is tekinthető, mivel a digitalizáció mindenhol erőteljesen jelenik meg” – jelentette ki a közelmúltban az Aon világhálózat egyik vezetője. Ez természetesen azt is jelenti, hogy kiberkockázat mindenhol jelen van. Így az adott cég, annak tulajdonosai, a munkatársai, a partnerei számára kritikusan fontos, hogy mennyire hatékony a COVID-19 elleni folyamatos, átfogó védekezés. Minden vállalatnak alapos megfontolás után kell eldöntenie, hogy milyen eszközöket – hardware, software, speciális IT megoldások, oktatás, biztosítás stb. – vet be az értékek megőrzése, az egészségügyi, a tárgyi, az üzleti biztonság megóvása érdekében.

Itt ugyanis a maszk, a távolságtartás, a kézfertőtlenítés önmagában már kevés.

crossmenu