kkv top100 logo
kkv top100 logo

Kommunikáció – Kísérlet világít rá a megfelelő szavak használatának fontosságára

2022 március 30.
Megosztás:

1974-ben, a Kaliforniai Egyetemen végzett kísérlet során Elizabeth Loftus és John Palmer bebizonyították, hogy kommunikációs hibákból fakadóan mennyire félrevezetőek lehetnek az emlékek. Az 1974-es autóbaleset-kísérlet célja annak kutatása volt, hogy a kérdések eltérő módon való megfogalmazása befolyásolhatja-e az résztvevők emlékezetét a történtekről.

A kísérletben arra kérték a vizsgálati alanyokat, nézzenek meg olyan filmeket, amelyek autók összeütközését rögzítették. Később, két csoportra osztva arról kérdezték őket, hogy szerintük milyen sebességgel haladhattak az egyes járművek.

Mindkét csoport ugyanazokat a videókat látta, de az egyik csoport mégis jóval nagyobbnak gondolta a kocsik sebességét. A két csoport között csak egyetlen különbség volt: a sebességre vonatkozó kérdésben egy szó eltért (egymásnak ütköztek, illetve egymásba rohantak). Azok a résztvevők, akik a nagyobb sebességet sugalló szót („rohantak”) olvasták, később hajlamosabbak voltak úgy emlékezni: törött üveget is láttak a baleset helyszínén. (Ilyen a filmben nem szerepelt…)

A példa jól mutatja, hogy a szóhasználatnak, a kommunikációnak milyen óriási szerepe van a különböző helyzetek megítélésében. Így van ez az üzleti életben is…

crossmenu