kkv top100 logo
kkv top100 logo

CSAPATÉPÍTÉS…

2022 május 19.
Megosztás:
Ez nem lesz egy túl udvarias bevezető: „Vállalatvezetőként, cégtulajdonosként sikereid jelentős mértékben nem tőled függenek, vagy nem olyan értelemben, mint ahogy azt első pillanatban gondolnád!” A modern gazdálkodó szervezetekben – ágazattól és cégmérettől függetlenül – kisebb vagy nagyobb emberi közösségek – rövidebb vagy hosszabb ideig fennálló - szövetsége a legfontosabb erőforrása a piaci sikernek. 

Igen, hívhatod e közösségek tagjait céged munkavállalóinak, alkalmazottjainak, foglalkoztatottjainak, s ezekkel a meghatározásokkal formális értelemben le is írod a státuszukat, de a nagy teljesítmények és a valódi eredmények kulcsát nem ezek a meghatározások rejtik. Akkor van esélye egy új minőség elérésének, ha csapatként tekintesz rájuk. 

A cégben halmozódó tudás menedzselése, a tehetséggondozás, a karrierépítés, a kompenzációs politika, az esélyegyenlőség biztosítása, vagy a munkahelyi wellbeing közös alapja a jól megtervezett, tudatos csapatépítés. S mint, ahogy a „házépítésnek”, a „testépítésnek”; a „csapatépítésnek” is van különféle „filozófiája” (elmélete), iskolája, módszertana. Tehát tanulható, s ha tanulható, akkor fejleszthető is. 

Más kérdés, hogy Te mérnökként, közgazdászként elsősorban termelési és technológiai folyamatok felelőseként szívesen hárítanád el magadtól és testálnád másra a csapatépítésben rejlő kihívásokat. Ha ez tényleg így lenne, van egy jó és egy rossz hírem a számodra: A „jó” az az, hogy kiterjedt és rendkívül specializálódott szolgáltatói körre támaszkodhatsz ha a cégépítő, cégfejlesztő tevékenységed fókuszába szeretnéd állítani a csapatépítést. A „rossz” az, hogy a prioritások felállítását, a döntések meghozatalát, a szükséges erőforrások biztosítását nem bízhatod másra. Gondolj bele: attól, hogy ismered egy autó alkatrészeit, még nem biztos, hogy vezetni is tudod! Csak – míg – az autóvezetési képességed bizonyítványa a megszerzett jogosítványod, a csapatépítés oklevelét a piaci siker jelenti.

MIÉRT KAPHAT KITÜNTETETT SZEREPET A CSAPATÉPÍTÉS?

A hatékonyság és a teljesítmény növelése a legjobb indikátorai egy vállalkozás egészséges fejlődésének. Nem véletlenül választotta a KKV TOP100 DÍJ kuratóriuma a három díjkritérium egyikeként az egy főre jutó hozzáadott érték mutatót. 

Mivel minden vállalkozás emberek együttműködésének a színtere, fontos ezt – az emberi tényezőt - is bevonni az értékelésbe. Erre szolgál a „termelékenységi mutató”, melyet úgy számítanak ki, hogy az összes bevételből kivonják az anyag jellegű költségek értékcsökkenési leírással csökkentett értéket és a kapott eredményt elosztják a mért időszakban meglévő létszámmal. 

A vállalkozás termelékenységét az alkalmazott technológia mellett a precízen meghatározott folyamatok, az azokra kialakított szerepkörök, a munkatársak hatékony ösztönzése és a munkaerő minőségének fejlesztése biztosítja. 

A szisztematizálás kidolgozott eszközei a jövőkép és küldetés megfogalmazásától a szervezeti ábra pontosításán és a KPI rendszer kidolgozásán keresztül egészen a végrehajtási mérföldkövek kijelőléséig vezetnek. Ennek eredményeképpen a munkatársak átgondolt rendszerben dolgoznak az ismert közös célokért, ezzel folyamatosan növelve a hatékonyságot. 

S ahogy a madzag, a drót és a virág önmagában nem, de kellő ihletettséggel összefonva koszorúvá válhat, a csapatépítés is így válik a fenti folyamatok nélkülözhetetlen szemléleti keretrendszerévé. Bármilyen hatékonyságnövelő, teljesítményfokozó, termelékenységet fejlesztő megoldás bevezetésére készülsz, a szükséges változtatás előkészítése, bevezetése, a változás eredményeinek megszilárdítása, mind-mind igényli a csapat-ra irányuló szemléleted rögzítését, a csapathoz köthető értékek azonosítását. Ahogy az egyik leggyakrabban alkalmazott csapatteljesítmény-fokozó módszertan szlogenje fogalmaz: „Senki sem tökéletes, de egy csapat az azzá válhat!”

MIRŐL ISMERHETŐ FEL A SIKERES TEAM?

A céged fejlődése során eljön az a pillanat, amikor vezetőként azzal szembesülsz, hogy a további növekedés kulcsa a munkatársaid kezében van, s el kell gondolkodnod: mi mindent foglal magába a győztes csapatra jellemző minőség. A sikeres team jellemzői között a közös célokat, a kollektív megállapodások megalkotását, a feladatok kiegyensúlyozott felosztását, a munkával való azonosulást és a végrehajtás során meglévő felelősséget szokták kiemelni. Fontos, hogy a csapat tagjai támogatják és serkentik egymást. Lehetőség van a team és tagjai számára a fejlődésre, nyitott kommunikáció jellemzi a közösséget, a team teljesítőképességét reálisan ítélik meg. 

A teamek működését tekintve a következő négy elemet különíthetjük el: 

A.) A környezeti tényezők: egyetlen csapat nem szakítható ki a vállalkozás szélesebb közösségéből, az a környező szervezetek hálózatának része. 

B.) Feladat: a team célorientált rendszer, mert létezésének is ez ad értelmet. 

C.) Kultúra: a csapatok együttműködő közösségek, emberekből álló csoportok közös és eltérő értékekkel és érdekekkel, amely érdekek és értékek megalkotása, kifejezése, érvényesítése a csapatra jellemző módon valósul meg. 

D.) Struktúra. Ez utóbbi azt jelenti, hogy olyan eljárások és szabályok kerülnek kialakításra, amelyek révén a team ellenőrző funkciót is be tud tölteni.

Vállalkozónak lenni életforma: a folyamatos jobbítás és fejlődés lehetőségeinek kereséséről szól. Jelen anyaggal – amely az első rész, folytatása következik - segítséget szerettünk volna nyújtani neked ahhoz, hogy vállalkozásod a saját területén a legkiválóbbak közé tartozhasson. A csapatépítést természetesen nem lehet elsajátítani egy néhány oldalas összefoglaló anyag segítségével.
A KKV TOP100 tudástár első anyagának elkészítésekor a teljesség igénye nélkül felemlegetett gyakorlati kapaszkodók átadása mellett kimondottan az volt a célunk, hogy közös gondolkodásra invitáljunk Téged.

Amennyiben mélyebben érdekel a téma, csatlakozz Facebook, Instragram és LinkedIn követőink táborához, látogasd meg weboldalunkat, ahol további üzletfejlesztéssel kapcsolatos tartalmakat találsz: www.actioncoach.hu

Jelentkezz hírlevelünkre és ne feledkezz meg hetente új részekkel megjelenő podcast csatornánkról sem.

De kereshetsz bennünket közvetlenül az info@actioncoach.hu
crossmenu