kkv top100 logo
kkv top100 logo

A pénzügyi folyamatok átláthatósága, avagy a pénzügyi piacképesség

2022 június 14.
Megosztás:

Bevezetés

Az általános vélekedés szerint hazánkban a pénzügyi kultúra tekintetében jelentős lemaradás tapasztalható az uniós országokkal szemben. Ez – sok minden más mellett – rányomja a bélyegét a vállalkozások pénzügyi működésére is.

A KKV szektorban a tudatos működés hiányának egyik legjobban kézzelfogható területe a pénzügyi folyamatok átláthatósága, illetve pontosabban átláthatatlansága. Pedig enélkül szinte lehetetlen hosszú távon jövedelmezően működtetni egy vállalkozást. Kérdés:

„Milyen hosszúságú időszakra készítesz pénzügyi terveket?”

A legtöbbször elhangzó válasz: „…a következő bérfizetésig látok előre”, esetleg (ha az van később), akkor ez kiterjed a következő ÁFA befizetés időpontjáig. A vállalkozás operatív működését a szabad pénzfolyam (cash flow) biztosítja. Ez a bevételek és kiadások alakulásától függ és éppen ezért rendkívül sok, esetenként nagyon gyorsan változó tényező alakítja az értékét. Ahhoz, hogy cégünk működni tudjon, ezt körültekintően szükséges megtervezni, ami feltételezi, hogy kontrollálni tudjuk vállalkozásunk pénzügyeit.

Ahogyan a történelemben megtanultuk, hogy „minden út Rómába vezet”, úgy érvényes ez a tétel a vállalkozásunk tevékenységére is, hiszen minden minden – termeléssel, gyártással, humánerőforrás-gazdálkodással, marketinggel kapcsolatos - mozzanat hatása megjelenik a pénzügyeinkben és „csak” az a kérdés, hogy ezt mikor láthatjuk meg. Sajnos a vállalkozás tulajdonosok többsége ehhez még mindig a könyvelő segítségét veszi csak igénybe, azaz arra kérdésre, hogy „milyen eredményt hozott az elmúlt hónap?” a leginkább jellemző válasz, hogy „majd a könyvelő megmondja”…

A rossz hír csak az, hogy a könyvelő nem azt az eredményt mondja meg, amire vállalkozás tulajdonosaként szükség van, hanem amit a vonatkozó rendelkezések előírnak. És az nagyon nem ugyanaz…

A tavalyi évben a KKV TOP100 hírlevél címzettjei körében végzett kutatásunkból az derült ki, hogy az egyik legfontosabb kérdés a cégvezetők számára a pénzügyekkel függ össze. Ezért a következő hetekben a pénzügyi folyamataink, rendszereink átláthatóságának megteremtésével fogunk foglalkozni. Abban szeretnénk támogatást nyújtani a KKV Tudásközponton keresztül, hogy a saját vállalkozásod pénzügyeit mind magasabb szintre tudd juttatni, ezzel egyre megbízhatóbb alappal rendelkezz a céged fejlesztéséhez.

Azok a bonyolult pénzügyek…

A hazai oktatási rendszernek nem része a vállalkozáshoz szükséges alapismeretek tanítása. A pénzügyekkel sem foglalkoznak általános képzési formákban, egyedül a gazdasági jellegű képzéseken találkozunk ezzel. Érdekes elgondolkozni azon, hogy hányféle tevékenység végzéséhez szükséges képzés és vizsga annak igazolására, hogy a megkövetelt ismereteket egy adott szintig elsajátítottuk (pl. autó vezetés vagy pl. mezőgazdasági földterület vásárlás), de egy vállalkozás indításához nem kell semmilyen jártasság igazolása… Minden bizonnyal ez is szerepel a sok kezdő vállalkozás elhullásának az okai között.

A pénzügyekkel kapcsolatban az általános vélekedéseknek két fő csoportja van:

  1. Ez nagyon bonyolult!
  2. Nem kell túlbonyolítani!
kép 1.

Az igazság – mint annyiszor – valahol félúton van. Ezzel együtt, létezik egy nagyon egyszerű megközelítés is, hiszen lényegében a pénzügyeink átláthatósága azon múlik, hogy a következő három kérdésre tudjuk-e (akár álmunkból is felébresztve) a választ:

  • Honnan jön a pénzünk?
  • Hová megy el a pénzünk?
  • Hol van a pénzünk?

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Természetesen számos feltétele van annak, hogy ezekre az egyszerű kérdésekre folyamatosan tudjuk a választ. Tulajdonképpen a tényleges pénzügyi átláthatóságot azok a rendszereink biztosítják, amelyek a fenti válaszokhoz szükséges információkat megfelelő rendszerességgel és mélységben állítják elő.

Pénzügy vagy kontrolling? Pénzügy ÉS kontrolling!

Ez egy gyakran visszatérő kérdés. Az értelmezésünk szerint a pénzügy egy funkcionális terület, amely a vállalkozás financiális folyamataival foglalkozik: befektetés, finanszírozás, pénzügyi tervezés, pénzügyi szervezés és ellenőrzés, pénzügyi információszerzés és információ nyújtás a vezetők felé.

Két területre bontjuk, az egyik a vagyoni szerkezet nyilvántartása (mérleg) illetve a finanszírozás.

A mérlegből és a könyvelő által összeállított eredmény kimutatásból ugyanakkor nem feltétlenül látjuk az adott vállalkozás valódi helyzetét - az üzleti tevékenység eredményét valójában a kontrolling tudja inkább biztosítani. A kontrolling egy irányítási eszköz, amely összefogja a tervezés, a valóságot mutató információk és az ellenőrzés adatait. Mint ilyen, a vállalkozás fő döntéshozóinak legfontosabb munkaeszköze, amely nélkül szinte lehetetlen eredményesen működtetni az adott vállalkozást.

kép 2

Az mindig egy fontos kihívás, hogy ezt milyen keretrendszerben valósítsuk meg. Erre leginkább az integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) jelentik a megoldást. Szerencsére ma már ezekből számtalan különböző lehetőség áll rendelkezésre, így ez az eszköz már régóta nem csak a nagyvállalatok sajátja. Sok jó ERP rendszer van, amelyek a KKV-k számára is elérhetők, de tudni kell, hogy az adott rendszer használhatósága a testreszabhatóságtól és a későbbi fegyelmezett működtetéstől függ. Fontos leszögezni, hogy nem kell mindenkinek azonnal ERP rendszer, egy vállalkozás méretétől, tevékenységétől és szervezettségétől függ, hogy az addig használt kézi nyilvántartások, esetleg funkcionális független szoftverek helyét mikor adjuk át egy mindent átfogó vállalatirányítási rendszernek.

Pénzügyi piacképesség

Az ActionCOACH üzletfejlesztési módszertana szorosan támaszkodik a vállalkozás adataira, az üzletfejlesztési folyamat egyik alapját az ún. pénzügyi piacképesség kialakítása jelenti. A piacképesség meglétéhez ki kell alakítani azokat az elemeket a pénzügyi területen, amelyek révén az átláthatóság biztosítható.

Talán felmerül benned a kérdés, hogy a Te vállalkozásod mennyire fejlett ebben a tekintetben? Gyorsan megkaphatod a választ! Töltsd le az elemző lapunkat és értékeld a vállalkozásod pénzügyi piacképességének jelenlegi szintjét!

A következő hetekben tehát azokkal az elemekkel foglalkozunk, amelyek a pénzügyi folyamatok átláthatóságát biztosítják majd. Figyeld a következő heti hírlevelünket, addig is olvass el minél többet az olvasóteremben megjelent vállalkozás-fejlesztési tartalmainkból is. Látogass el az ActionCOACH honlapjára is, ahol még több hasznos olvasnivalót találsz és kövess bennünket a közösségi média felületeinken is.

crossmenu